StoryEditor

Zootechnik przyszłości - jaki będzie? Kongres Zootechniki Polskiej

Nowe trendy na rynku, w żywieniu człowieka i medycynie, zmiany klimatyczne i środowiskowe wymuszają ciągły rozwój i specjalizację tego tak ważnego zawodu. Quo Vadis Zootechniko? 
21.06.2018., 17:06h
Zmiany klimatyczne, środowiskowe, trendy żywieniowe i bezpieczeństwo żywności, choroby cywilizacyjne, ciągłe doskonalenie cech funkcjonalnych i produkcyjnych zwierząt gospodarskich oraz składu surowców paszowych, innowacyjność produkcji oraz wprowadzane codziennie nowe technologie wymagają stałego dokształcania i specjalizacji w zawodzie zootechnika. 

Padło pytanie - czy jest to zawód potrzebny w kontekście automatyzacji i mechanizacji - zdecydowanie "tak" - wszelkie argumenty podane przez naukowców i ekspertów z Polskich uczelni,  gdzie można ukończyć ten kierunek, podczas Kongresu Zootechniki Polskiej "Quo Vadis Zootechniko?" na SGGW w Warszawie przemawiały za tym stwierdzeniem. 
- W ogólnoświatowej zootechnice mamy ogromne wyzwania związane z rozwojem nutrigenomiki, precyzyjną produkcją zwierzęcą oraz IT, maksymalizacją zagospodarowania produktów ubocznych sektora spożywczego, optymalizacji systemów produkcji zwierzęcej (dobrostan, zdrowie) - mówił prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk podczas pierwszej prelekcji Kongresu. 

Według Horbańczuka prowadzenie nowoczesnych badań w obszarze nauk zootechnicznych wymaga dostosowania prof...
Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 14:20