StoryEditor

Zootechnik przyszłości - jaki będzie? Kongres Zootechniki Polskiej

Nowe trendy na rynku, w żywieniu człowieka i medycynie, zmiany klimatyczne i środowiskowe wymuszają ciągły rozwój i specjalizację tego tak ważnego zawodu. Quo Vadis Zootechniko? 
21.06.2018., 17:06h
Zmiany klimatyczne, środowiskowe, trendy żywieniowe i bezpieczeństwo żywności, choroby cywilizacyjne, ciągłe doskonalenie cech funkcjonalnych i produkcyjnych zwierząt gospodarskich oraz składu surowców paszowych, innowacyjność produkcji oraz wprowadzane codziennie nowe technologie wymagają stałego dokształcania i specjalizacji w zawodzie zootechnika. 

Padło pytanie - czy jest to zawód potrzebny w kontekście automatyzacji i mechanizacji - zdecydowanie "tak" - wszelkie argumenty podane przez naukowców i ekspertów z Polskich uczelni,  gdzie można ukończyć ten kierunek, podczas Kongresu Zootechniki Polskiej "Quo Vadis Zootechniko?" na SGGW w Warszawie przemawiały za tym stwierdzeniem. 
- W ogólnoświatowej zootechnice mamy ogromne wyzwania związane z rozwojem nutrigenomiki, precyzyjną produkcją zwierzęcą oraz IT, maksymalizacją zagospodarowania produktów ubocznych sektora spożywczego, optymalizacji systemów produkcji zwierzęcej (dobrostan, zdrowie) - mówił prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk podczas pierwszej prelekcji Kongresu. 

Według Horbańczuka prowadzenie nowoczesnych badań w obszarze nauk zootechnicznych wymaga dostosowania prof...
Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. luty 2025 07:54