Zmiany klimatyczne, środowiskowe, trendy żywieniowe i bezpieczeństwo żywności, choroby cywilizacyjne, ciągłe doskonalenie cech funkcjonalnych i produkcyjnych zwierząt gospodarskich oraz składu surowców paszowych, innowacyjność produkcji oraz wprowadzane codziennie nowe technologie wymagają stałego dokształcania i specjalizacji w zawodzie zootechnika.
Padło pytanie - czy jest to zawód potrzebny w kontekście automatyzacji i mechanizacji - zdecydowanie "tak" - wszelkie argumenty podane przez naukowców i ekspertów z Polskich uczelni, gdzie można ukończyć ten kierunek, podczas Kongresu Zootechniki Polskiej "Quo Vadis Zootechniko?" na SGGW w Warszawie przemawiały za tym stwierdzeniem.
- W ogólnoświatowej zootechnice mamy ogromne wyzwania związane z rozwojem nutrigenomiki, precyzyjną produkcją zwierzęcą oraz IT, maksymalizacją zagospodarowania produktów ubocznych sektora spożywczego, optymalizacji systemów produkcji zwierzęcej (dobrostan, zdrowie) - mówił prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk podczas pierwszej prelekcji Kongresu.
Według Horbańczuka prowadzenie nowoczesnych badań w obszarze nauk zootechnicznych wymaga dostosowania prof...