FAO monitoruje światowe ceny żywności obliczając tzw. indeks cen FAO, który jest miarą miesięcznych zmian cen produktów żywnościowych, tj. mięs, nabiału, olejów roślinnych i cukru. Dla każdego produktu obliczany jest średni indeks uwzględniający ich udział w eksporcie. Indeks cen przetworów mlecznych obejmuje ceny masła, serów oraz pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku. W grudniu ub.r. wyniósł on 174 punkty i był o 2,29% niższy niż miesiąc wcześniej. Jest to jednocześnie dziesiąty z rzędu spadek tego wskaźnika notowany od sierpnia 2012 r. Średni indeks cen przetworów mlecznych FAO za cały 2014 r. wyniósł 224,12 punktu i był niższy o 7,72% niższy niż obliczony w 2013 r. Natomiast przecięty indeks cen żywności FAO w 2014 r. wyniósł 201,82 punktu i był ok. 3,85% niższy od notowanego 12 miesięcy wcześniej. Fammu (les)