StoryEditor

Ameryka otwiera rynek na litewskie mięso

Po kilku latach starań litewscy producenci mięsa wołowego, wieprzowego, owczego, koziego i produktów pochodnych z tychże, otrzymali wreszcie zgodę na ich eksport do Stanów Zjednoczonych.
10.09.2015., 13:09h

Od momentu, kiedy Litwa stała się członkiem Unii Europejskiej (od 2014 r.) bezskutecznie starała się o zgodę na eksport mięsa, drobiu oraz jaj do USA. W 2012 r. zmieniła jednak wniosek tak, by dotyczył jedynie mięsa wołowego i wieprzowego oraz produktów pochodnych. Niedługo później Amerykańska Agencja ds. Bezpieczeństwa i Inspekcji Żywności FSIS podjęła działania związane z oceną zgodności litewskich przepisów z krajowymi. Ostatecznie kontrolę Litwa przeszła pozytywnie a Amerykański Departament Rolnictwa USDA wydał zezwolenie na import.  oprac. ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 06:53