Europejscy producenci wieprzowiny, wołowiny, mleka, owiec i kóz mogą liczyć na dodatkowe wsparcie w kwocie 420 mln euro. Komisja Europejska 15 października b.r. wprowadziła Rozporządzenie o pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych. Dodatkowe środki finansowe uruchomiono ze względu na zakłócenia na rynkach spowodowane rosyjskim embargiem oraz spadkiem eksportu przetworów mlecznych do Chin. Załamanie cen było zauważalne szczególnie w dwóch sektorach: wieprzowiny, gdzie w lipcu odnotowano spadek ceny o 13%, a prosiąt o 23% i mleka, gdzie cena mleka surowego spadła o 20% w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. Na skutek suszy w środkowej Europie i braku pasz na rynku, koszty produkcji w omawianych sektorach znacznie wzrosły.
Wsparcie finansowe dla każdego z członków Wspólnoty zależy od krajowego pogłowia świń i spadku cen tusz. W przypadku sektora mleczarskiego pomoc nalicza się w odniesieniu do limitu kwot mlecznych 2014/2015 oraz spadku cen przetworów mleczarskich. Najwięcej pieniędzy otrzymali Niemcy (ponad 62mln euro) i Francja (63 mln euro). Polsce przyznano wsparcie w wysokości prawie 29 mln euro. Pieniądze te mają trafić do poszkodowanych rolników do 30 czerwca 2016 roku. kp, źródło: FAMMU/FAPA