StoryEditor

Białoruś podwaja import mięsa

Białoruś może już importować dwa razy więcej wieprzowiny oraz drobiu.
11.11.2014., 14:11h

Zadecydowała o tym 14. października br. Euroazjatycka Komisja Gospodarcza (EKG).

Zgodnie z opublikowaną decyzją nr 189 w sprawie zmian w wykazie towarów podlegających przepisom z zakresu kontyngentów importowych na 2014 r. oraz wolumenu ich importu na terytorium Unii Celnej (Rosja, Kazachstan, Białoruś) kontyngent importowy na wieprzowinę i drób na Białoruś w 2014 r. został podwojony. Tym samym, kwota na wieprzowinę (świeżą, schłodzoną oraz mrożoną) wynosi 40 tys. ton a nie 20 tys. ton jak było wcześniej. Podobnie jest z mrożonym mięsem kurcząt bez kości (wzrost z 10 tys. ton do 20 tys. ton), a także z jadalnymi produktami ubocznymi z drobiu (tutaj nastąpił wzrost z 10,9 tys. ton do 20,9 tys. ton). Decyzja EKG weszła w życie 24 października br.
 
Podwojenie kontyngentów jest wynikiem wcześniejszych starań Białorusi o zwiększenie importu z uwagi na ubytek w produkcji krajowej wieprzowiny, spowodowanej wystąpieniem choroby – afrykańskiego pomoru świń. Chodziło o zrekompensowanie powstałych ubytków podażowych. Tylko w okresie od stycznia do sierpnia br. wyprodukowano tam 113 tys. ton wieprzowiny, czyli o 22% mniej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Jednocześnie niemal całkowicie został zredukowany eksport (spadek o 79%). Od stycznia do sierpnia 2013 r. wyeksportowano 38,5 tys. ton tego mięsa, natomiast w tym roku zaledwie 8 tys.  e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 22:37