StoryEditor

Biowieprzowy boom

Moda na ekożywność jest coraz powszechniejsza. W Holandii coraz więcej producentów stawia na ekologiczną produkcję świń.
24.04.2018., 09:04h
W Holandii rośnie liczba ekologicznych hodowców świń – w zeszłym roku przybyło ich o 23%. Obecnie łącznie 154 tamtejszych ferm produkuje biowieprzowinę. Z nowo przekształconych gospodarstw siedem utrzymuje lochy do produkcji prosiąt, 14 zajmuje się tuczem, a 6 pracuje w cyklu zamkniętym. Średnia liczba zwierząt w ekogospodarstwie wynosi 308 szt.

Równocześnie wrosła o 24% do 92 000 sztuk liczba ekologicznych świń. W 2016 roku było ich około 73 000 t. Wraz z rozwojem hodowli zwiększa się też przerób biotuczników. W zeszłym roku na haki trafiło 47,4 tys. ekoświń o ponad 10 tys. więcej niż rok wcześniej
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 00:44