Według spisu pogłowia trzody chlewnej z maja i czerwca br., stado reprodukcyjne świń w krajach będących głównymi producentami w UE zmniejszyło się o 420 tys. szt. Największa redukcja miała miejsce w Polsce (-150 tys. szt.), Niemczech (-107 tys. szt.), Holandii (-53 tys. szt.), Hiszpanii (-34 tys. szt.) i Francji (-29 tys. szt.).
Mniejsza ilość prosiąt w naturalny sposób ma się przełożyć na zmniejszenie produkcji. Fakt ten jest odczuwalny już teraz. Warchlaki obecnie są bardzo drogie. Te z importu np. z Danii, Holandii czy Niemiec osiągają nienotowane od wielu miesięcy ceny. Za sztuki w wadze ok. 30 kg z Danii trzeba płacić grubo ponad 300 zł/szt. netto plus koszty dostawy. Za nieco mniejsze w wadze ok. 22-24 kg ale z Niemiec czy z Holandii stawki wahają się od 260 do 280 zł/szt. netto. Drogie są także krajowe prosięta. Te pochodzące z ferm liczących np. po 200-300 macior trzeba obecnie płacić ok. 210-225 zł/szt. w wadze 20-22 kg. Przeważnie jest to 10,5 do 11,5 zł/kg do wagi 20 kg, każdy kilogram powyżej tej granicy jest rozliczany według ceny wagi żywej tucznika fermowego.
Zatem 30 kilogramowy warchlak od polskiego producenta kosztuj...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Brakuje prosiąt
Wyhamowanie wzrostu unijnej produkcji wieprzowiny prognozowane już w drugim półroczu bieżącego roku zdaniem ekspertów KE ma związek z redukcją stad podstawowych u głównych producentów świń w Unii.