Taki wynik w dużej mierze wynika z zakazu importu wieprzowiny z krajów UE, Kanady, USA i nie tylko. W pierwszym kwartale 2013 r. Rosja importowała z tych kierunków jedynie niecałe 30 procent. Głównym dostawcą była Brazylia, która dostarczała ponad trzy czwarte całego importu wieprzowiny do Rosji. Teraz wysyła jej nawet o 22% mniej.
Ponad 1000 t mięsa dostarczała także Ukraina i Chile. Jednak jak zauważają eksperci, pomimo dalszego wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji, niedobory wieprzowiny oraz produktów z tego gatunku mięsa stały się silnie odczuwalne i w efekcie pchnęło to rynek do podniesienia cen. Wyraźnie dowodzi temu jednostkowa cena importu, która wzrosła do 197 rubli/kg , czyli o ponad 60% (w ujęciu rubla), to prawie dwa razy tyle, co w okresie styczeń-marzec 2013 r. Biorąc pod uwagę spadek wartości rubla, cena jednostkowa dolarach amerykańskich została zredukowana o 9 proc. Fakt ten wpłynął bezpośrednio na zmniejszenie dostaw z Brazylii i Chile, i to pomimo braku konkurencji ze strony innych eksporterów. ag
Fot. A. Kurek