StoryEditor

Burza w przepisach. Jaki będzie finał?

Od kilku tygodni rolnicy – producenci świń – żywo dyskutują  pomysły, które są prezentowane przez Komisję Europejską w związku ze zwiększeniem bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach utrzymujących świnie. Nowe rozporządzenie już weszło w życie!
01.06.2021., 13:06h
Wzmocnione środki bezpieczeństwa w gospodarstwach utrzymujących świnie w strefach ASF. Tym od kilku tygodni żyją rolnicy. Nowe rozporządzenie wykonawcze Komisji weszło w życie 21 kwietnia 2021 r., jednak póki co nie mamy krajowych wytycznych, w związku z czym przepisy te nie będą egzekwowane do końca października 2021 r. 

Nowe przepisy dotyczą rolników, którzy produkują świnie w strefach ASF i przemieszczają je poza te strefy. Podstawowe wymagania dotyczą ogrodzenia gospodarstw oraz posiadania planu zabezpieczenia biologicznego. Nowością jest również to, że rolnicy będą musieli podzielić gospodarstwa na strefą czystą – budynki gdzie przebywają świnie i przechowywana jest pasza oraz strefę brudną – podwórko, garaże, magazyny, część socjalna. GIW zapowiedział przygotowanie wytycznych, które mają ułatwić rolnikom przygotowanie planu zabezpieczenia biologicznego.

To duże zaskoczenie dla branży. Rolnicy domagają się wprowadzenia okresu przejściowego, minimum do końca roku. O taką prolongatę wystąpiło do ministra Pudy Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF. W uzasadnieniu czytamy: 

"Wprowadzenie przepisów rozporządzenia może wywołać paraliż branży zarówno po stronie producentów trzody chlewnej, jak i przetwórców. Zagrożenie dotyczy możliwości pozrywania łańcuchów dostaw, co spowoduje z jednej strony trudności w zbyciu żywca i obrocie  zwierzętami hodowlanymi w strefach ASF oraz spadek cen skupu na tych terenach, a z drugiej brak zaspokojenia potrzeb surowcowych przetwórstwa, wzrost cen żywca w strefie białej i zwiększony import. Rozwarstwienie cen żywca wieprzowego w strefach ASF oraz spadek cen materiału hodowlanego w porównaniu ze strefą wolną od choroby nie będzie służyło rozwojowi branży i może doprowadzić do likwidacji wielu gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną."

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 23:10