StoryEditor

Ceny lecą na... ryj!

To już kolejny tydzień, w którym polskie zakłady mięsne obniżają ceny.
25.11.2014., 15:11h

Żywiec wieprzowy tanieje niemal z tygodnia na tydzień. Także tym razem nasza redakcja ustaliła, że większość ubojni znów obniżyła ceny.

Na przestrzeni tygodnia żywiec potaniał o 10, a w niektórych przypadkach nawet 20 gr na kilogramie. Wartość żywca oscyluje w granicach 3,60–4,50 zł/kg. Za klasę E zakłady płacą od 5,10 do 5,60 zł/kg.
– Rolnicy pomału tracą nadzieję – powiedział nam jeden z przedstawicieli zakładów mięsnych. – Licząc na podwyższenie cen producenci przetrzymywali zwierzęta dlatego obecnie do zakładów trafiają tuczniki przerośnięte.
W handlu wewnątrzwspólnotowym wolny rynek dyktuje ceny. Kolejne obniżki zakłady mięsne tłumaczą niskimi cenami za granicą. Ich zdaniem od ponad 5 tygodni wartość żywca wieprzowego utrzymuje się na bardzo niskim poziomie. Niestety póki co nie ma widoków na poprawę tej sytuacji. Niektóre z zakładów już dziś prognozują kolejne obniżki w nadchodzących tygodniach.  aku

Aktualne ceny skupu trzody chlewnej - sonda top agrar Polska (kliknij)

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 16:48