- W Unii Europejskiej od końca stycznia br. obserwowany jest wzrost średnich cen żywca wieprzowego. W dniach 20–26.02.2023 r. średnio w UE świnie rzeźne klasy E kupowano po 225,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro ukształtowała się na poziomie 230,78 EUR/100 kg i o 2,5% przewyższała średnią cenę w UE. Niższe niż w Polsce ceny tego żywca odnotowano m.in. w Danii (o 55,50 EUR/100 kg), Niderlandach (o 21,84 EUR/100 kg), Hiszpanii (o 7,26 EUR/100 kg) i Francji (o 3,78 EUR/100 kg), a wyższe m.in. w Niemczech (o 5,22 EUR/100 kg) i na Węgrzech (3,48 EUR/100 kg) – czytamy w raporcie KOWR.
Tendencja wzrostowa cen skupu żywca wieprzowego utrzymywała się również na rynku krajowym w ostatnim tygodniu lutego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zakłady mięsne skupowały trzodę chlewną przeciętnie po 8,36 zł/kg. Stawki niestety spadły już w zeszłym tygodniu.
Jest potencjał do podwyżek, ale rynek ich nie zaakceptuje
Na giełdzie niemieckiej nastąpiła stabilizacja, na małej giełdzie cena waha się pomiędzy 2,35, a 2,36 euro/kg wbc w kl. E. Na dużej gi...