Według wstępnych danych chińskiej administracji celnej, wolumen importu zmniejszył się w 2022 roku o około 1,6 mln ton, czyli o 54%, do 1,35 mln ton. Podaje się nawet, że wydatki na przywóz spadły o prawie 64% do 2,93 mld USD (2,86 mld euro).
Przyczyną załamania wielkości zamówień był wyższy poziom produkcji krajowej. W pierwszej połowie roku produkcja wieprzowiny w Chinach wzrosła o 8,2 proc. do 29,4 mln ton w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku - wynika z danych rządowych.
Mniej świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wieprzowego
Jak pokazuje bardziej szczegółowa analiza danych handlowych przeprowadzona przez Duńską Federację Rolnictwa i Żywności (L&F), chińscy importerzy szczególnie niechętnie kupowali świeżą, schłodzoną i mrożoną wieprzowinę. W przypadku tej pozycji towarowej odnotowano spadek o 64,2% w relacji rok do roku do 799 tys. ton – od stycznia do czerwca 2021 roku było to 2,23 mln ton. Z kolei import podrobów wieprzowych zmniejszył się o 13,5% do 512,9 tys. ton.
Powyższe dane jednoznacznie pokazują, że wszyscy eksporterzy wieprzowiny w ciągu tego roku silnie odczuli spadek sprzedaży do Chińskiej Republiki Ludowej. Zwłaszcza Hiszpania, która jest największym dostawcą wieprzowiny do Państwa Środka z łączną ilością (obecnie) 343 400 ton, musiała poradzić sobie ze spadkiem eksportu o 523 800 ton (60,4%) rok do roku.
Wśród eksporterów, USA odczuło mocny spadek sprzedaży – o 78,2% rok do roku do 59 300 ton. Brazylia wypadła lepiej. Dostawy spadły o 35,8% do 166 600 ton.
Duńczycy sprzedają więcej podrobów do Chin
Duńczycy byli jednak jednym z niewielu dostawców, którzy sprzedali więcej podrobów do Chin - ich wolumen wzrósł o 7,6% do 83,5 tys. ton w porównaniu z pierwszą połową 2021 roku.
Tłum. na podstawie www.topagrar.com
Fot. Envanto Elements