Ogółem z Hiszpanii w okresie styczeń – luty 2016 r. wyjechało 355 tys. ton wieprzowiny, czyli o 16% więcej niż w tym samym okresie przed rokiem. Tak dobry wynik był możliwy dzięki intensywnym wysyłkom do Chin. Popyt na mięso wieprzowe w Państwie Środka wzrosło w ostatnich miesiącach ponad dwukrotnie. W omawianym okresie hiszpańskie zakłady wysłały do Chin aż 56 tys. ton tego gatunku mięsa. W Chinach na skutek zmniejszonej krajowej produkcji, bardzo wzrosło zapotrzebowanie na importowane mięso.
Jednak chiński kontrahent nie jest jedynym odbiorcą hiszpańskiej wieprzowiny. Do kupców mięsa z tej części Europy należy także Wielka Brytania oraz Włochy. Spadły natomiast dostawy do Francji i Portugalii. Jednocześnie przewiduje się, że eksport hiszpańskiej wieprzowiny będzie w najbliższym czasie dalej rósł. Na tym zdynamizowanym popycie ze strony Chin korzysta obecnie niemal całą Unia, ponieważ wzrastający popyt, przy ograniczonej podaży sprawia, że ceny skupu żywca wieprzowego rosną. W tym tygodniu na niemieckiej giełdzie stawka ta podskoczyła z 1,51 euro/kg do 1,57 euro/kg. ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Chiny potrzebują wieprzowiny, a Unia korzysta
Zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest na tyle duże, że korzystają na tym nie tylko niemieccy eksporterzy, ale także w dużej mierze hiszpańscy. Przez pierwsze sześć miesięcy Hiszpania wzmocniła swój ogólny eksport o 16%. A co z polskim eksportem? Czy my także korzystamy?