Chińskie ministerstwo handlu oświadczyło, że w odpowiednim czasie uwolni rezerwy magazynów państwowych mrożonej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, aby zwiększyć podaż mięsa na rynku. Ceny wieprzowiny bowiem osiągnęły rekordowy poziom w związku z likwidacją 1/3 pogłowia świń przez afrykański pomór świń szalejący w tym kraju. Ceny detaliczne dla konsumenta zaczęły znacząco rosnąć od czerwca i osiągnęły obecnie 32,4 juany za kg (17,90 zł).
Dane chińskiego resortu rolnictwa wykazały prawie 50% wzrost cen w stosunku do ubiegłego roku. Rząd Chin wezwał producentów do podjęcia środków wspierających ożywienie produkcji.
Chiny dość często zwalniają część rezerwowego, mrożonego mięsa ze składów, gdy ceny są wysokie lub w okresach wysokiego popytu, takich jak tygodnie przed krajowymi świętami. Według medialnych doniesień tylko w styczniu uwolniono 9,6 tys. ton wieprzowiny, nie wiadomo jednak jaki wolumen wieprzowiny Chiny posiadają w rezerwie. Jest to idealny moment na zwiększenie eksportu wieprzowiny do Chin i szansa dla wielu krajów na uzyskanie dobrych cen.
oprac. dkol na podst. reuters.com
StoryEditor
Chiny uruchomią rezerwy magazynów państwowych
Władze Chin, ze względu na trudną sytuację dotyczącą wieprzowiny są zmuszone do uruchomienia mrożonych zapasów mięsa z państwowych magazynów. Detaliczne ceny wieprzowiny są bardzo wysokie.