Chińskie pogłowie trzody chlewnej zostało zdziesiątkowane przez nawracające fale epidemii ASF w 2018 roku. Żeby odtworzyć rodzimą produkcję, w 2020 roku powstały tysiące nowych, dużych ferm hodowlanych, jak donosi agencja Reuters.
Produkcja rośnie
W trzecim kwartale tego roku, a więc od lipca do września, produkcja wieprzowiny wyniosła 12,02 milionów ton, o 43% więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej, jak wynika z obliczeń Reutersa, opartych na oficjalnych danych. Tym samym jest najwyższa od trzeciego kwartału 2018 r., zanim Chiny zaczęły odczuwać skutki ASF.
Według danych statystycznych, produkcja wieprzowiny w Chinach wzrosła o 38% w pierwszych trzech kwartałach 2021 r. w porównaniu z 2020 r. – aż do 39,17 milionów ton.
Nie był to jednak kwartał rekordowy – w ciągu poprzednich trzech miesięcy Chińczycy wyprodukowali aż 13,46 milionów ton mięsa. Delikatny spadek obecnej produkcji był skutkiem likwidacji stad z powodu wahań cen.
Statystyki podają, że chińskie pogłowie świń zmniejszyło się do 437,64 milionów sztuk pod koniec września z 439,11 milionów sztuk pod koniec czerwca.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku Chiny ubiły 491,93 miliona świń – o 35,9% więcej niż w 2020 r.
Niepewna zapłata
Od 2020 roku najwięksi producenci w Chinach zainwestowali miliardy juanów w nowe fermy, próbując wykorzystać lukę w rynku powstałą w wyniku ASF. Wzrost pogłowia przyczynił się do wahań cenowych – i w tym roku stawki w skupach spadły aż o 65%.
W takiej sytuacji pogłowie zmniejszyło się o 0,5% w porównaniu z czerwcem i o kolejne 0,9% w sierpniu, jak wynika z danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi Chin. Jak wskazują analitycy, jeszcze w pierwszej połowie roku wielu mniejszych rolników miało nadzieję na odbicie cen, ale straty się tylko pogłębiły.
Niektórzy producenci w ubiegłym miesiącu odnotowali straty nawet 1000 juanów na sztuce (ok. 600 złotych), gdy ceny żywca spadły poniżej 11 juanów (ok. 6,7 złotych) za kilogram. Obecnie ceny skupu utrzymują się na poziomie 13,08 juanów.
Problem nadpodaży
W związku z rosnącym dynamicznie pogłowiem świń i jednoczesnym kryzysem cenowym, resort rolnictwa postanowił interweniować .
„Dopóki pogłowie macior hodowlanych będzie utrzymywane w rozsądnym zakresie, to produkcja prosiąt będzie zapewniona, a podaż na rynku wieprzowiny i ceny wieprzowiny będą utrzymywane na stosunkowo stabilnym poziomie” argumentowało Ministerstwo Rolnictwa Chin swoją decyzję o wprowadzeniu kontroli nad liczebnością populacji loch hodowlanych. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
al na podst. ThePigSite, Reuters
fot. archiwum