
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ma nadzieję, że w ślad za tym pójdą także inne przedsiębiorstwa produkujące wieprzowinę. Na chwilę obecną USDA zawarł porozumienie z Chinami, dzięki któremu restrykcje importowe wobec wieprzowiny, wyprodukowanej w dwóch amerykańskich zakładach, zostają zniesione.
Przypomnijmy, że chiński rynek został zamknięty dla amerykańskich zakładów właśnie z uwagi na fakt stosowania raktopaminy. Mimo, że dopuszczenie do handlu dwóch zakładów stanowi sukces amerykańskiej branży wieprzowiny, to jednak nadal około połowa krajowej produkcji wieprzowiny w USA nie stroni od użycia tego stymulatora w procesie produkcji mięsa. By problem uregulować, USDA opracował program produkcji bez użycia raktopaminy w celu monitoringu i weryfikacji zakładów deklarujących produkcję bez jej użycia. Jednocześnie trwają także wysiłki nad wznowieniem eksportu do Chin z kolejnych amerykańskich zakładów. ag, na podst. FAPA