Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) ma nadzieję, że w ślad za tym pójdą także inne przedsiębiorstwa produkujące wieprzowinę. Na chwilę obecną USDA zawarł porozumienie z Chinami, dzięki któremu restrykcje importowe wobec wieprzowiny, wyprodukowanej w dwóch amerykańskich zakładach, zostają zniesione.
Przypomnijmy, że chiński rynek został zamknięty dla amerykańskich zakładów właśnie z uwagi na fakt stosowania raktopaminy. Mimo, że dopuszczenie do handlu dwóch zakładów stanowi sukces amerykańskiej branży wieprzowiny, to jednak nadal około połowa krajowej produkcji wieprzowiny w USA nie stroni od użycia tego stymulatora w procesie produkcji mięsa. By problem uregulować, USDA opracował program produkcji bez użycia raktopaminy w celu monitoringu i weryfikacji zakładów deklarujących produkcję bez jej użycia. Jednocześnie trwają także wysiłki nad wznowieniem eksportu do Chin z kolejnych amerykańskich zakładów. ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Chiny zezwolą na import wieprzowiny z USA?
Choć przed amerykańską branżą produkującą wieprzowinę nadal jeszcze pozostaje bardzo dużo pracy, to jednak pojawia się coraz jaśniejsze światełko nadziei dotyczącej wznowienia eksportu tego gatunku mięsa do Chin. Dwa zakłady, które uczestniczą w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy – czyli stymulatora wzrostu, otrzymały właśnie zezwolenie na eksport do Państwa Środka.