StoryEditor

Ciężko dziś hodowcą być! Jak radzą sobie rolnicy utrzymujący świnie, którzy nadal walczą o przetrwanie?

Sytuacja na rynku trzodowym nadal nie napawa optymizmem. Hodowców świń z dnia na dzień ubywa, a jak sobie radzą obecnie Ci którzy jeszcze walczą o lepsze jutro? Zobacz nasz reportaż filmowy z Opolszczyzny!
03.02.2022., 14:02h
Hodowcy trzody chlewnej co pewien czas przeżywają świńskie dołki związane z nagłymi spadkami cen. Teraz znów mamy taką sytuację, że ceny są niskie. W efekcie hodowcy od kilku lat systematycznie ograniczają hodowle, a niektórzy likwidują stada. Ostatni pomysł AgroUnii wstrzymania się ze sprzedażą tuczników jest, zdaniem opolskich hodowców, strzałem w kolano, bo na rynku jest nadpodaż tuczników.



Grobowe nastroje...


- Hoduję parę tysięcy świń. Jest bardzo ciężko. Trudno opisać to co się dzieję od dłuższego czasu w sektorze trzody chlewnej – przyznaje Rafał Gawlica z Brożca. – W moim przypadku w obecnej sytuacji jest o tyle dobrze, że warchlak jest tani. Rok temu, gdy warchlak był po ok. 400 zł/szt. to na każdej sztuce dokładałem do interesu ok. 200 zł żeby wyjść na zero – dodaje.

- Wszyscy myśleli, że gdy na przełomie roku cena szła do góry, to jest to jakieś światełko w tunelu. Przyszedł styczeń, Nowy Rok, cena wróciła do starych, niskich poziomów. Prowadzę chlewnię zarodową, więc moja sytuacja jest podwójnie ciężka, gdyż większość materiału hodowlanego dzisiaj idzie na rzeź zamiast do hodowców – mówi Jan Damboń, rolnik z Roszow...
Pozostało 14% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 23:07