StoryEditor

Co piszczy na światowym rynku wieprzowiny?

Restrukturyzacja na chińskim rynku wieprzowiny, wojny handlowe, walka o zbyt wyprodukowanego surowca. Jak to wpływa na rynek polski?
13.07.2018., 12:07h
Globalny rynek wieprzowiny jest zrównoważony - produkujemy i zjadamy rocznie ponad 119 mln t tego mięsa. Jednak różnice w podaży i popycie są zauważalne w różnych regionach świata. Największym producentem, a za razem konsumentem mięsa wieprzowego są Chiny i dlatego wszyscy uczestnicy rynku bacznie obserwują zmiany na tamtejszym rynku, a jednocześnie wszelkie wyprodukowane u siebie nadwyżki próbują właśnie tam spieniężyć.

W ub. r. światowa produkcja wzrosła o 2%, do czego przyczynili się również Chińczycy. Kraj Środka stopniowo restrukturyzuje branżę, choć zgodnie z doniesieniami chińska produkcja jest wciąż nieopłacalna, gdyż przeciętny rolnik musi do każdego tucznika dołożyć około 120 zł.

Konsekwencją jest spadek pogłowia macior – w I kw. 2018 zlikwidowano tam 380 tys. loch.
Czołowi światowi producenci mają sprzedać w tym roku ponad 9 mln t wieprzowiny poza swoje granice, z czego 1,6 mln t trafi do Chin, choć przewidywano, że tamtejszy rynek wchłonie o 0,9 mln t więcej. Jest to spowodowane 15-proc. wzrostem produkcji chińskiej wieprzowiny w pierwszych 2 miesięcy tego roku. Chiny zmieniają również dostawców - jeszcze niedawno lid...
Pozostało 41% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 04:58