StoryEditor

Coraz więcej wymagań, coraz mniej pieniędzy. Co z hodowlą świń w UE?

Grupa robocza „Wieprzowina” Copa-Cogeca podsumowała dotychczasowe plany Komisji Europejskiej dotyczące zaostrzenia przepisów dobrostanowych. Hodowcy świń w UE muszą spełniać kolejne, kosztowne wymogi przy jednoczesnym spadku opłacalności.
29.05.2023., 10:05h

Podczas posiedzenia grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca przedstawiono najnowsze wnioski do trwającego przeglądu przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, aby poprawić dobrostan świń hodowlanych, należy unikać stosowania klatek i obcinania ogonów na rzecz alternatywnych środków, takich jak zwiększenie powierzchni kojców oraz rezygnacji z całkowicie rusztowej podłogi, co budzi obawy wśród hodowców i producentów świń. Ponadto ujawniony przez portale projekt sprawozdania z oceny skutków tego przeglądu potwierdza, że Komisja skłania się ku przestrzeganiu zaleceń (EFSA). Niestety planom wprowadzenia kolejnych nowych i kosztownych zasad nie towarzyszy refleksja o przyszłości hodowców w Unii Europejskiej.

- Unijni producenci wieprzowiny mają coraz większe wymagania a coraz mniej pieniędzy na wdrożenie nowych przepisów. Biorąc pod uwagę dotychczasowe plany Komisji Europejskiej można się spodziewać, że będzie jeszcze gorzej. W efekcie  wkrótce na rynku może zabraknąć surowca, dlatego nie możemy dopuścić do uzależnienia się od importu mięsa z krajów trzecich. Musimy d...

Pozostało 61% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 18:16