W Stanach Zjednoczonych w ostatnich tygodniach tymczasowe zamknięcia zakładów przetwórczych z powodu wybuchów wirusa Covid-19 wśród pracowników spowodowały powszechne zaległości w produkcji. Na koniec kwietnia oszacowano, że liczba świń gotowa do uboju, ale nuż nie nadająca się do przetworzenia wyniosła 1 milion sztuk. Wiele tuczników zostało uśmierconych. Jak donosi Ag Week, w stanie Minnesota wyznaczono specjalny miejsce, dokąd codziennie przyjmuje się tysiące martwych świń na kompostowanie.
Gdy Covid-19 zaczął pojawiać się na świecie początku 2020 r., popyt na amerykańską wieprzowinę był bardzo silny na wielu rynkach eksportowych. Amerykańska Federacja Eksportu Mięsa stwierdziła, że w pierwszym kwartale 2020 r. z powodu szalejącego w Azji afrykańskiego pomoru świń (ASF) dostawy do Chin, Hongkongu i Wietnamu były bardzo wysokie. Eksport do Nowej Zelandii w tym okresie był również znaczący. Ważnymi dla USA rynkami zbytu były również Japonia, Meksyk i kraje Ameryki Środkowej. Jednak to przesyłki do Chin podlegają ścisłej kontroli.
Pod koniec kwietnia prezydent USA Donald Trump powołał się na ustawę z czasów wojny z ...