StoryEditor

COVID-19: Zmiany na amerykańskim rynku wieprzowiny

Ustawa Trumpa powoduje zmiany w polityce sprzedażowej amerykańskich zakładów mięsnych. Więcej towaru zostanie na krajowym rynku.
15.05.2020., 12:05h

W Stanach Zjednoczonych w ostatnich tygodniach tymczasowe zamknięcia zakładów przetwórczych z powodu wybuchów wirusa Covid-19 wśród pracowników spowodowały powszechne zaległości w produkcji. Na koniec kwietnia oszacowano, że liczba świń gotowa do uboju, ale nuż nie nadająca się do przetworzenia wyniosła 1 milion sztuk. Wiele tuczników zostało uśmierconych. Jak donosi Ag Week, w stanie Minnesota wyznaczono specjalny miejsce, dokąd codziennie przyjmuje się tysiące martwych świń na kompostowanie.

 

Gdy Covid-19 zaczął pojawiać się na świecie początku 2020 r., popyt na amerykańską wieprzowinę był bardzo silny na wielu rynkach eksportowych. Amerykańska Federacja Eksportu Mięsa stwierdziła, że w pierwszym kwartale 2020 r. z powodu szalejącego w Azji afrykańskiego pomoru świń (ASF) dostawy do Chin, Hongkongu i Wietnamu były bardzo wysokie. Eksport do Nowej Zelandii w tym okresie był również znaczący. Ważnymi dla USA rynkami zbytu były również Japonia, Meksyk i kraje Ameryki Środkowej. Jednak to przesyłki do Chin podlegają ścisłej kontroli.

 

Pod koniec kwietnia prezydent USA Donald Trump powołał się na ustawę z czasów wojny z ...

Pozostało 63% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. luty 2025 13:23