Według danych duńskiego urzędu statystycznego 1 kwietnia 2023 r. duńskie pogłowie świń wynosiło 10,73 mln. To o 1,74 mln (14%) mniej niż dwanaście miesięcy wcześniej. Od października 2021 r. populacja trzody chlewnej w badaniach kwartalnych spada z roku na rok, a straty rosną od spisu do spisu. Na początku kwietnia pogłowie prosiąt i warchlaków w przedziale wagowym od 20 kg do 50 kg spadło o 12,1% do 5,08 mln. Liczba prosiąt do 20 kg zmniejszyła się o 9,2% do 2,33 mln.
Duńscy producenci nadal redukują stada loch. Całkowita liczba macior spadła o 88 tys. sztuk, czyli o 7,4% do 1,10 mln w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba loch prośnych jest mniejsza o 6,6% i wynosi 691 tys., a liczba macior luźnych o 8,6% do 412 tys. Jednak w porównaniu do stycznia stado podstawowe zmniejszyło się tylko o 1,3%, a zatem można mówić o pewnym wyhamowaniu trendu spadkowego.
Redukcja loch w Danii nie odbiła się tak bardzo, jak można byłoby się tego spodziewać na eksporcie prosiąt. W 2022 roku Duńczycy sprzedali za granicę ponad 14,48 mln prosiąt. W pierwszym kwartale tego roku eksport osiągnął ponad 3,79 mln szt. podczas gdy w analogicznym okresie zeszłego roku wynosił 3,68 mln szt.
W zeszłym roku Polska stała się największym odbiorcą tamtejszych prosiąt sprowadzając o ponad 400 tys. szt. więcej zwierząt niż Niemcy. Jednak w pierwszym kwartale br. do naszego kraju przyjechało 1,592 mln szt. warchlaków, podczas gdy do naszych zachodnich sąsiadów trafiło 1,613 świń do tuczu. Tymczasem ceny prosiąt zwyżkują osiągając rekordowe stawki 550 do nawet 580 zł za 30-kg warchlaka z Danii.
Jak rynek będzie się kształtował w kolejnych miesiącach? Czy lider ograniczy, czy zwiększy liczbę prosiąt kierowanych na eksport? Jak rosnąca konkurencja o prosiaka po stronie niemieckiej wpłynie na sytuację w Polsce? Na te pytania na podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu Świnie już 6 i 7 czerwca odpowie Markus Fiebelkorn z Duńskiego Związku Producentów Świń. Chcesz mieć najświeższe informacje z europejskiego rynku i poznać wiarygodne prognozy – zarejestruj się już dziś: |
Nie czekaj – liczba miejsc jest ograniczona, a bilety rozchodzą się, jak świeże bułeczki.
W konferencji udział wezmą eksperci z kraju i zza granicy, którzy poruszą m.in. następujące tematy:
- Redukcja pogłowia świń w Niemczech a wyzwania rynkowe – dr Albert Hortmann-Scholten IR Dolna Saksonia (Niemcy)
- Czy lider w produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż? – Knud Buhl, dyrektor skupu Danish Crown (Dania)
- Wyzwania na rynku wieprzowiny – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
Żywienie świń odporne na wahania kosztów pasz – dr Tomasz Schwarz, UR Kraków - Nowe przepisy w zakresie dobrostanu świń w UE – prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń (Polska)
- Jak budować chlewnie zgodnie z wymogami dobrostanowymi? – dr Bernhard Feller, IR Nadrenia Północna- -Westfalia (Niemcy)
- Stres przyczyną obniżonej efektywności produkcji świń – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, MCMW UJ – UR Kraków (Polska)
- Krytyczne punkty kontroli w ochronie zdrowia świń – dr n. wet. Karol Wierzchosławski, Agrobiovet Gniezno (Polska)