Rynek zwierząt gospodarskich zmienia się i wciąż stawia przed hodowcami i producentami coraz większe wymagania. Aby im sprostać wszyscy biorący udział w łańcuchu produkcyjnym muszą być świadomi swojej roli. Dziś mają okazję dowiedzieć się o najnowszych kierunkach rozwoju podczas rozpoczętych właśnie dni hodowcy – Agro Days.
Organizatorzy Agro Days - firma De Heus - postawili w tym roku nacisk na polską jakość i światowe trendy. Podczas targów poza bogatą ofertą wystawców zwiedzający mogą wziąć udział w konferencji – Żywność pod presją? Odpowiedzialna produkcja, świadoma konsumpcja oraz w warsztatach, dyskusjach i panelach tematycznych: drobiowych, trzodowych i bydlęcych.
Organizatorzy Agro Days - firma De Heus - postawili w tym roku nacisk na polską jakość i światowe trendy. Podczas targów poza bogatą ofertą wystawców zwiedzający mogą wziąć udział w konferencji – Żywność pod presją? Odpowiedzialna produkcja, świadoma konsumpcja oraz w warsztatach, dyskusjach i panelach tematycznych: drobiowych, trzodowych i bydlęcych.
Impreza jest doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz zapoznania się z bogatą ofertą firm związanych z hodowlą i produkcją zwierząt gospodarskich.
Panel trzodowy w zainscenizowanej chlewni rozpoczął Pim Biewenga z MS Schippers, który mówi o idei fermy HyCare. Jest to pomysł na utrzymywanie przez cały czas jak najwyższego poziomu higieny w chlewni. Ekspert wskazuje na zdecydowaną poprawę wyników produkcyjnych zwierząt utrzymywany w takich warunkach. Jego zdaniem w obliczu minimalizowania zużycia antybiotyków w produkcji świń oraz innych wyzwań takich jak dobrostan zwierząt utrzymywanie maksymalnej higieny w procesie produkcji jest bodaj najważniejszym kierunkiem na przyszłość.
Producenci świń odwiedzający Agro Days podczas konferencji mogli dowiedzieć się również jak zaplanować i przebrnąć przez procedurę uzyskiwania wszelkich stosownych pozwoleń na budowę chlewni. O tym jakie utrudnienia i zawiłości czekają na przyszłych inwestorów mówił Krzysztof Świątek z firmy Agra-Matic.