StoryEditor

Duże zainteresowanie przechowywaniem wieprzowiny

Zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny jest duże. W ciągu trzech dni przyjmowania wniosków wpłynęło ich prawie 30 na ponad 5 tys. ton tego gatunku mięsa.
13.03.2015., 10:03h

Od poniedziałku do środy do Agencji Rynku Rolnego wpłynęło 29 wniosków na przechowywanie 5,3 tys. ton mięsa. W ramach obecnego mechanizmu Unia nie wprowadziła limitu ilości składowania. Sytuacja jest na bieżąco monitorowana i w zależności od wyników monitoringu będą podejmowane decyzję o zamknięciu tego mechanizmu.

Podpisanie umowy z przedsiębiorcą może nastąpić po upływie 5 dni od złożenia wniosku. Oznacza to, że podpisanie umów z przedsiębiorcami, którzy złożyli wnioski w miniony poniedziałek nastąpi w najbliższy poniedziałek. Warunkiem jednak jest złożenie przez podmioty starające się o dopłaty zabezpieczenia w wysokości 20% od wnioskowanego wsparcia. 

Od momentu podpisania umowy przedsiębiorcy mają 28 dni na złożenie mięsa do chłodni. Muszą też 2 dni wcześniej zgłosić ten zamiar do Agencji, aby ta mogła przeprowadzić kontrolę. Z tego wynika, że do przechowalni może trafić wyłącznie świeże mięso, skupowane zazwyczaj na lokalnym rynku. 

Przypomnijmy, że w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego składowane przez 90, 120 lub 150 dni mogą być półtusze lub elementy powstałe z rozbioru półtusz, m.in.: łopatki, szynki, schaby, boczek, przodki. W zależności od rodzaju mięsa i długości składowania wysokość dopłat będzie wynosić od 210 do 305 euro/t. aku

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 21:55