W okresie od stycznia do listopada 2016 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały na rynki trzecie niespełna 3,7 mln ton żywca, mięsa, przetworów i podrobów wieprzowych. Jest to o 25% więcej niż w analogicznym czasie rok wcześniej.
Królowało mięso mrożone
Wśród wywożonych towarów przeważało głownie mięso mrożone: aż 51% a także podroby wraz ze słoniną: 42%. Spadek dotyczył jedynie żywca: -57% oraz kiełbas i przetworów: -9%.
Na rynki trzecie najwięcej towarów wieprzowych wyeksportowali dostawcy z Niemiec, Hiszpanii oraz Danii. Jednocześnie większość głównych eksporterów odnotowała w ubiegłym roku wzrost sprzedaży mięsa i wyrobów wieprzowych poza granice UE. W tym największy Hiszpania (54%), Wielka Brytania (prawie 33%), Niemcy, Polska (prawie 28%) i Francja (23,3%).
Chwilowy spadek w sierpniu
Jednocześnie handel tym gatunkiem mięsa w okresie od sierpnia do października 2016 r. ulegał redukcji z uwagi na zmniejszenie zamówień ze strony Japonii oraz Chin. Ponownie zaczął rosnąć dopiero od listopada, gdy z USA oraz Brazylii zaczęła być sprowadzana w zwiększonej ilości (o 15%) tańsza wieprzowina.
Znaczący wzrost wartości
Wartość wywożonej na rynki trzecie wieprzowiny zwiększyła się jednocześnie do poziomu 518 mln euro (wzrost aż o 33%), co dało zysk rzędu 184 mln euro (wzrost o 30%). W tym okresie (od stycznia do listopada 2016 r.) eksportowana z krajów unijnych wieprzowina trafiała głównie do Chin, Hongkongu, Japonii, Korei Płd. oraz Filipin.
Chiny zwiększyły zakupy
Warto zauważyć, że Chiny zwiększyły wręcz zakupy aż o 68% w porównaniu z 2015 r. Chińscy odbiorcy najwięcej zakupili mrożonego mięsa (dwa razy więcej), tłuszczy i podrobów. Tak gwałtowny wzrost zakupów wynikał, przede wszystkim, ze spadku pogłowia trzody chlewnej w tym kraju. Jedocześnie unijna wieprzowina była bardziej konkurencyjna – to także napędzało w omawianym czasie unijny eksport w te kierunki świata. ag, źródło: FAPA