StoryEditor

Eksport do Chin spadł o 31%! Czy będzie załamanie cen w Europie?

Dobre ceny na rynku świń zależą bezpośrednio od eksportu mięsa i przetworów wieprzowych. Sprawdź,  jak radzi sobie europejska wieprzowina na globalnym rynku.
28.08.2017., 11:08h
W pierwszej połowie 2017 roku Chiny ograniczyły import mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej. Jak podaje KE, Wspólnota sprzedała na rynki trzecie 1,88 mln ton wieprzowiny, co oznacza ograniczenie zakupów o 233 500 t, czyli o 11% w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku.

W tym czasie Kraj Środka sprowadził 309 550 t, czyli aż o ponad 31% wieprzowiny mniej niż od stycznia do lipca 2016 roku. Ograniczenie zakupów przez Chińczyków odczuły wszystkie państwa członkowskie, choć najbardziej sytuacja ta odbiła się na rynku niemieckim i duńskim. Zmniejszony popyt na eksportowe mięsa odczuli również nasi konkurenci z Ameryki Północnej. Zgodnie z danymi USDA, dostawy z USA do Chin zmniejszyły się o 6% do 181 480 t.

Na innych rynkach trzecich europejska wieprzowina radziła sobie lepiej niż w Chinach. I tak, sprzedaż do Japonii wzrosła o prawie 6,6% do 210 280 ton w porównaniu z pierwszą połową 2016 r. Wywóz do Korei Południowej zwiększył się o ponad jedną czwartą do 146.550 ton. Wynik sprzedażowy nabił też rynek na Filipinach, gdzie odnotowano wzrost o 11,6% do 128 400 ton. Ponadto dostawcy wspólnotowi (78 490 ton) dostarczali na rynki trzecie prawie o jedną piątą wieprzowiny więcej niż USA.

pj-t, źródło: ISN
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 21:47