
W tym czasie Kraj Środka sprowadził 309 550 t, czyli aż o ponad 31% wieprzowiny mniej niż od stycznia do lipca 2016 roku. Ograniczenie zakupów przez Chińczyków odczuły wszystkie państwa członkowskie, choć najbardziej sytuacja ta odbiła się na rynku niemieckim i duńskim. Zmniejszony popyt na eksportowe mięsa odczuli również nasi konkurenci z Ameryki Północnej. Zgodnie z danymi USDA, dostawy z USA do Chin zmniejszyły się o 6% do 181 480 t.
Na innych rynkach trzecich europejska wieprzowina radziła sobie lepiej niż w Chinach. I tak, sprzedaż do Japonii wzrosła o prawie 6,6% do 210 280 ton w porównaniu z pierwszą połową 2016 r. Wywóz do Korei Południowej zwiększył się o ponad jedną czwartą do 146.550 ton. Wynik sprzedażowy nabił też rynek na Filipinach, gdzie odnotowano wzrost o 11,6% do 128 400 ton. Ponadto dostawcy wspólnotowi (78 490 ton) dostarczali na rynki trzecie prawie o jedną piątą wieprzowiny więcej niż USA.
pj-t, źródło: ISN