Jako główną przyczynę tej sytuacji podaje się spadek sprzedaży wieprzowiny do Chin, która zmniejszyła się o prawie połowę w porównaniu z rokiem poprzednim do 35 720 ton. Ponadto eksport do Hongkongu spadł o 17% do 69 820 ton.
Wśród krajów, które pozyskały więcej wieprzowiny z Brazylii w pierwszych dziewięciu miesiącach 2017 roku znalazła się Rosja z wynikiem 204 430 ton, czyli o 12% większym niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Najbardziej dynamicznie rozwijał się eksport do Argentyny. Wielkość dostaw do tego sąsiadującego z Brazylią kraju wzrosła o prawie 50% do 22 860 ton. W pierwszych trzech kwartałach 2017 roku odnotowano również wzrost sprzedaży wieprzowiny do Singapuru i Urugwaju.
W przeciwieństwie do Brazylii i Unii Europejskiej, Stany Zjednoczone były w stanie znacząco zwiększyć wywóz wieprzowiny w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Według amerykańskiej organizacji zajmującej się eksportem mięsa (USMEF) sprzedaż z krajów trzecich (łącznie z produktami przetworzonymi) wzrosła o 8,0% do 1,79 miliona ton. Wprawdzie Chiny kupiły od USA o 13% mniej mięsa wieprzowego (241 130 ton), to Amerykanie zrekompensowali to sobie wyższą o 15% sprzedażą do Meksyku - łącznie 586 000 ton. Zauważalnie więcej wieprzowiny z USA eksportowano także do Korei Południowej i kilku krajów Ameryki Południowej.
oprac. bcz na podstawie AgE
StoryEditor
Eksport wieprzowiny: Brazylia w dół, USA w górę
Eksport wieprzowiny brazylijskiej w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. był niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku – informuje Agra-Europe. Zgodnie z aktualnymi danymi dotyczącymi handlu zagranicznego, eksport chłodzonych i mrożonych towarów zmniejszył się o około 20 100 ton lub o 4,2% do 453 930 ton.