
Przychody z eksportu wzrosły o podobną kwotę, tj. o 11% osiągając rekordową sumę 6,35 mld euro. Po raz pierwszy przychody z międzynarodowej sprzedaży wieprzowiny przewyższyły wpływy z eksportu wołowiny.
Według USMEF, dobre 29% produkcji wieprzowiny w USA zostało wyeksportowane w 2020 roku. Dostawy do Chin, w tym do Hongkongu, które wzrosły o 55,6% do 1,04 mln ton, miały istotny udział w ożywieniu eksportowym. Spowodowało to wzrost dochodów amerykańskich dostawców o 1,95 miliarda euro, prawie o dwie trzecie więcej niż w poprzednim roku.
Oprócz dużych potrzeb importowych Chin w wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF), umowa fazy 1 z Waszyngtonem w celu rozstrzygnięcia sporu handlowego i obniżenia ceł karnych sprzyjała eksportowi do Państwa Środka. Niemniej, cła importowe dla wieprzowiny nadal będą wynosić od 33% do 45%. Organizacja USMEF zakłada, że mniej wieprzowiny będzie można sprzedać do Chin w 2021 roku ze względu na rosnącą produkcję krajową. Nie zmienia to jednak faktu, że import w te strony będzie nadal na wysokim poziomie.
Źródło: AgE