StoryEditor

Europa wyprodukuje więcej wieprzowiny

Chociaż 2020 r. nie był łatwy dla branży, produkcja wieprzowiny w Europie wzrosła. Prognozy KE sugerują podobny scenariusz na rok bieżący.
27.05.2021., 14:05h
W całej Unii Europejskiej eksperci spodziewają się uboju 256 mln świń, co oznacza wzrost o 1 mln w porównaniu z 2020 r. i o 11 mln w stosunku do roku 2016.

Spadek w Niemczech

Podobnie jak w latach poprzednich, siłą napędową Europy jest Hiszpania, gdzie produkcja rośnie o 5% rocznie. Znacznie wyższej liczby ubojów oczekuje się także w Danii ze względu na ograniczony eksport prosiąt – zwłaszcza dp Niemiec. W większości krajów Wspólnoty, w tym w Polsce, prognozuje się zwiększenie produkcji o 1–2%. Natomiast w Niemczech spodziewany jest duży spadek. Zmniejszyła się tam bowiem wyraźnie liczba loch i import warchlaków. Na minusie w tym roku będą również Holendrzy i Portugalczycy.

Ceny świń

W ubiegłym roku ceny żywca wieprzowego znalazły się pod presją w całej Europie. W porównaniu z 2019 r. tuczniki były tańsze o średnio około 13 Ct/kg. W Niemczech wybuch ASF doprowadził do załamania cen, z kolei w Hiszpanii eksport do Chin działał stabilizująco. Spadki odnotowano we wszystkich krajach, za wyjątkiem Danii, gdzie załamanie przyszło już w 2019 r. Podobnie było w I kw. br., w którym ceny były średnio o 27% niższe niż w analogicznym okresie 2020 r. W...
Pozostało 14% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 05:01