Nowoczesna produkcja świń stawia przed rolnikami coraz to nowe wyzwania. Ich odzwierciedleniem są organizowane co 2 lata targi EuroTier w Hanowerze. W tym roku organizatorzy (DLG) spodziewają się ponad 165 tys. zwiedzających. W tegorocznej edycji targów udział bierze 2 600 wystawców z całego świata.
Najważniejszymi tematami w żywieniu świń są systemy mające czynnie wpływać na zdrowotność stad. W szerokiej ofercie wystawców widać wyraźny trend w ograniczaniu surowców GMO w paszach dla zwierząt. Coraz poważniej dyskutowany temat zdrowej żywności przejawia się nawet w ograniczaniu zastosowania oleju palmowego dla świń. Firmy z branży żywieniowej starają się znajdować alternatywy dla niepożądanych przez konsumentów surowców paszowych.
W tegorocznej edycji targów widać duży nacisk wystawców na funkcjonalność rozwiązań w produkcji oraz na łatwość monitoringu uzyskiwanych wyników. Wiele firm skupiło się na rozwiązywaniu problemów zbyt niskiej higieny w chlewniach i skutecznemu usuwaniu uchybień w tym zakresie. Ma to mieć największe znaczenie w utrzymaniu zdrowotności stad świń.
Innym niebagatelnym problemem, który podejmują firmy z branży jest redukcja emisji amoniaku. ma ona następować nie tylko przez specjalistyczne żywienie zwierząt, ale również przez zaawansowane systemy separowania moczu od kału.
Z niektórymi nowościami z EuroTier 2018 mogą się Państwo zapoznać już w listopadowym numerze "top agrar Polska". Inne ciekawe rozwiązania zaprezentujemy również w grudniowym wydaniu.
StoryEditor
EuroTier 2018 – trendy w nowoczesnej produkcji
W nowoczesnej produkcji świń coraz więcej uwagi poświęca się funkcjonalności sprzętu i monitorowaniu wyników. Sprawdzamy dla Was jakie rozwiązania pojawiły się na tegorocznych targach EuroTier w Hanowerze w Niemczech.