Oto szczegółowy program forum:
6 CZERWCA – CZWARTEK
- Stan polskiej hodowli i produkcji trzody chlewnej na tle Europy i świata (red. Anna Kurek i red. nacz. Karol Bujoczek, top agrar Polska)
SESJA I – ROZRÓD I GENETYKA
- Jak maksymalnie wykorzystać potencjał genetyczny? - prowadzący: red. nacz. Karol Bujoczek, top agrar Polska
- Genetyka – nauka w służbie praktykom - dr Glen Illing, Instytut Roślin (Szkocja)
- Globalne trendy w genetyce. Jakie korzyści dla krajowych hodowców? - Stanisław Niemyjski, Choice Genetics (Polska)
- Poprawa jakości inseminacji – inseminacja domaciczna - Grzegorz Chrostowski (Polska)
SESJA II – DOBROSTAN I ZDROWIE W PRODUKCJI ŚWIŃ
- Realia nowoczesnej produkcji świń w dobie zmieniających się przepisów i oczekiwań - prowadzący: prof. dr hab. Roman Kołacz, UP Wrocław (Polska)
- Czym jest dobrostan dziś i jak go realizować w praktyce? Hodowla pod społeczną kontrolą konsumentów - prof. dr hab. Roman Kołacz, UP Wrocław (Polska)
- Koncepcja HyCare – najwyższy poziom higieny w chlewni - Pim Biewenga, Schippers (Holandia)
- Nowoczesne spojrzenie na bioasekurację w kontekście ASF - Carlos Martinez, OPP (Hiszpania)
- Bioasekuracja podstawą efektywnej hodowli - Maria Kostecka, Smart Nanotechnologies (Polska)
- Lekarz weterynarii – hodowca. Koledzy czy rywale? – dr n. wet. Marian Porowski (Polska)
- Rola immunoprofilaktyki w aspekcie nowych regulacji prawnych i rosnących kosztów produkcyjnych – Agnieszka Mańka, Zoetis (Polska)
- Wiedza i ekonomia – najlepsze inwestycje hodowcy i producenta świń – prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UJ-UR Kraków
- 19.00 Uroczysta kolacja
7 CZERWCA – PIĄTEK
SESJA III – ŻYWIENIE ŚWIŃ
- Pełne wykorzystanie potencjału genetycznego to cel nowoczesnego żywienia – prowadzący: red. Anna Kurek, top agrar Polska
- Żywienie wysokoprodukcyjnych loch – najnowsze wymagania – prof. dr hab. Daniel Korniewicz, LNB (Polska)
- Pasze uboczne z przemysłu spożywczego – jak je wykorzystać w praktyce? – prof. dr hab. Krzysztof Lipiński, UWM Olsztyn (Polska)
- Żywienie na mokro – obniżanie kosztów pasz – Grzegorz Kędzierski, Pellon (Polska)
SESJA IV – EKONOMIA PRODUKCJI
- Co decyduje o opłacalności produkcji świń? – prowadzący: red. nacz. Karol Bujoczek, top agrar Polska
- System definiowania ceny świń na rynku niemieckim i europejskim oraz perspektywy cenowe w przyszłości – dr Albert Hortmann Scholten, VEZG (Niemcy)
- Kasa musi się zgadzać. Czynniki determinujące opłacalność produkcji świń – Per Kring, Danish Genetic (Dania)
- Jak liczyć koszty produkcji – przykład z praktyki – Jacek Mey (Polska)
- Na zysk pracujemy od pierwszych dni – wspomaganie odchowu prosiąt – Fons Hegeman, Primary Diets (Dania)
- Praktyczne spojrzenie na możliwości ochrony krajowego pogłowia przed ASF – prof. Zygmunt Pejsak, UJ-UR Kraków