Krajowe Centrum Referencyjne Instytutu Pasteura (CNR) ds. wirusów infekcji dróg oddechowych, 3 września br. potwierdziło zakażenie wirusem grypy A podtypu H1N2 u człowieka. Pacjent pochodzący z Bretanii (Francja) został przyjęty do szpitala i jest w stanie stabilnym.
Francuskie władze sanitarne prowadzą dochodzenie w celu ustalenia okoliczności zakażenia oraz ustalenia listy osób, które miały kontakt z pacjentem. Na tym etapie nie można potwierdzić związku między zakażeniem a narażeniem danej osoby na kontakt z żywymi świniami w tygodniu poprzedzającym wystąpienie objawów. W najbliższym otoczeniu pacjenta nie wykryto innych osób, u których wystąpiły objawy.
Ze względu na aktywne krążenie na fermach trzody chlewnej szczepu wirusa zbliżonego do wirusa związanego z tym zakażeniem, pracownicy służby zdrowia w regionie zostali poproszeni o przeprowadzenie rutynowego poszukiwania wirusa grypy u każdej osoby mającej kontakt ze świniami, u której występują objawy ostrej infekcji układu oddechowego (gorączka, ból gardła, ból głowy, kaszel).
Przypadki przeniesienia wirusa grypy na ludzi były już sporadycznie wykrywane na arenie międzynarodowej. Od stycznia 2021 roku w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Tajwanie, Danii i Niemczech potwierdzono około 10 przypadków zakażenia ludzi wirusami A(H3N2), A(H1N1) i A(H1N2) pochodzącymi od świń.
Przypadki zakażenia wirusami grypy świń u ludzi są na ogół łagodne, chociaż odnotowano kilka ciężkich przypadków, i jak dotąd nie odnotowano żadnego trwałego łańcucha przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka. Będąc przyczyną infekcji dróg oddechowych, wirus grypy pochodzący od świń nie jest przenoszony na ludzi poprzez żywność, a zwłaszcza spożycie mięsa wieprzowego.
Źródło: www.thepigsite.com
Francuskie władze sanitarne prowadzą dochodzenie w celu ustalenia okoliczności zakażenia oraz ustalenia listy osób, które miały kontakt z pacjentem. Na tym etapie nie można potwierdzić związku między zakażeniem a narażeniem danej osoby na kontakt z żywymi świniami w tygodniu poprzedzającym wystąpienie objawów. W najbliższym otoczeniu pacjenta nie wykryto innych osób, u których wystąpiły objawy.
Ze względu na aktywne krążenie na fermach trzody chlewnej szczepu wirusa zbliżonego do wirusa związanego z tym zakażeniem, pracownicy służby zdrowia w regionie zostali poproszeni o przeprowadzenie rutynowego poszukiwania wirusa grypy u każdej osoby mającej kontakt ze świniami, u której występują objawy ostrej infekcji układu oddechowego (gorączka, ból gardła, ból głowy, kaszel).
Przypadki przeniesienia wirusa grypy na ludzi były już sporadycznie wykrywane na arenie międzynarodowej. Od stycznia 2021 roku w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Tajwanie, Danii i Niemczech potwierdzono około 10 przypadków zakażenia ludzi wirusami A(H3N2), A(H1N1) i A(H1N2) pochodzącymi od świń.
Przypadki zakażenia wirusami grypy świń u ludzi są na ogół łagodne, chociaż odnotowano kilka ciężkich przypadków, i jak dotąd nie odnotowano żadnego trwałego łańcucha przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka. Będąc przyczyną infekcji dróg oddechowych, wirus grypy pochodzący od świń nie jest przenoszony na ludzi poprzez żywność, a zwłaszcza spożycie mięsa wieprzowego.
Źródło: www.thepigsite.com