Od 1 stycznia 2022 r. we Francji wchodzą w życie przepisy zakazujące chirurgicznej kastracji prosiąt bez znieczulenia.
Zgodnie ze zobowiązaniami podjętymi na spotkaniu branży trzody chlewnej 19 października 2021 roku w obecności francuskiego ministra rolnictwa Juliena Denormandie oraz Związku Francuskich Zakładów Uboju i Rozbioru zaproponowano, aby rzeźnie wypłacały rolnikom dopłatę w wysokości 2 eurocentów/ kg na pokrycie kosztów kastracji prosiąt w znieczuleniu. Kwota ta jest wyższa niż oszacowane koszty tego zabiegu, przeprowadzone przez Instytut Trzody Chlewnej - IFIP (Institut du Porc). Według wstępnych szacunków rzeźnie będą wypłacać producentom żywca z tego tytułu rocznie ponad 15 milionów euro.
W odniesieniu do produkcji knurów:
- wynagrodzenie będzie oparte na aktualnej tabeli klasyfikacji i tamtejszego systemu jakości, w oparciu o 56% mięsność;
- tusze z zapachem knura francuskie zakłady mięsne kierować będą do produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (C3) zgodnie z przepisami UE (Rozporządzenie UE 2019/627).