Informację o powstaniu takiej organizacji ogłosiło Bretońskie Stowarzyszenie Producentów Mięsa (UGPVB) po zgromadzeniu z 7 kwietnia br.. Teraz do paryskiego ministerstwa rolnictwa wpłynął wniosek o uznanie nowego stowarzyszenia i dopiero gdy to się stanie, nowa organizacja rozpocznie działania.
Według UGPVB, nowe stowarzyszenie połączy producentów, którzy przy sprzedaży 11,5 mln świń stanowią prawie połowę francuskiej produkcji.
– Celem jest wzmocnienie siły rynkowej rolników, którzy są już członkami grupy producentów – wyjaśnił UGPVB, który stoi na czele nowego stowarzyszenia branżowego.
Kolejnym celem jest znalezienie odpowiedzi na potrzeby rynku oraz oczekiwania konsumentów i obywateli. Ponadto producenci liczyli na wsparcie ze strony przyszłej wspólnej polityki rolnej (WPR), aby móc realizować „projekty strukturalne”, w szczególności w zakresie modernizacji gospodarstw.
Źródło: www.schweine.net
StoryEditor
Francuscy producenci wieprzowiny łączą siły. Celem jest wzmocnienie pozycji rynkowej rolników
Dziesięć organizacji producentów wieprzowiny we Francji połączyło siły, tworząc Stowarzyszenie Organizacji Producentów (AOP) „Porc Grand Ouest”. Powstanie stowarzyszenia, do którego należy prawie połowa francuskich hodowców trzody chlewnej, ma na celu zwiększenie siły rynkowej rolników.