
W sumie w bieżącym roku przewidziano realizację 8 programów promocyjnych ze wsparciem Funduszu, z czego aż 4 mają być prowadzone przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy, 2 przez UPEMI, jeden przez Krajową Radę Izb Rolniczych i jeden przez Stowarzyszenie Polska Ekologia. Promocja w tym roku ma być nastawiona na rozpropagowanie wysokojakościowej wieprzowiny zarówno na rynku krajowym oraz za granicą np. na tragach w Paryżu i Norymberdze.
Środki finansowe na rzecz funduszu pobierane są od przedsiębiorców prowadzących działalność z zakresu uboju świń oraz od przedsiębiorców będących płatnikami podatku od towarów i usług, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie wywozu poza terytorium RP żywych świń.
O środki z funduszu mogą ubiegać się ogólnokrajowe organizacje zrzeszające producentów rolnych lub przetwórców produktów rolno-spożywczych mających miejsce zamieszkania albo siedzibę na terytorium RP, którzy produkują lub dokonują obrotu świniami, mięsem wieprzowym lub jego przetworami.
pj-t