StoryEditor

Genetyka w produkcji świń: musimy sprostać oczekiwaniom konsumenckim

Niektórzy ludzie oczekują bardzo wysokiego standardu wieprzowiny, inni być może niższej jakości, za niższą cenę. Im lepiej rozpoznamy potrzeby rynku, tym bardziej trafimy z ofertą – mówił podczas VIII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu dr Grant Walling z Topigs Norsvin.
22.12.2023., 10:46h

Producenci świń uzyskują dziś bardzo duże, liczne mioty. Największym naszym wyzwaniem jest utrzymać jak najwięcej z rodzonych prosiąt przy życiu. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że 300 mln świń rocznie rodzi się i nie przeżywa, nie trafia na talerze. Wobec tego dzisiejsze  trendy są takie, żeby poprawiać produkcję, przy jak największej przeżywalności tych zwierząt. Drugim dużym wyzwaniem jest zrozumienie rynku, na który wprowadzamy wieprzowinę oraz oczekiwań konsumenckich. Niektórzy ludzie oczekują bardzo wysokiego standardu, inni być może niższej jakości, za niższą cenę. Im lepiej rozpoznamy te potrzeby, tym bardziej trafimy z ofertą, bo ludzie nie lubią być zaskakiwani jakością mięsa. Z naszej strony kontrolujemy czy kondycja ferm pozwala na produkowanie odpowiedniej jakości mięsa. Dlatego prowadzimy wiele kontroli, m.in. jak wiele wody jest wykorzystywane do produkcji mięsa, sprawdzamy pH, bo to ma bardzo duże przełożenie na to, co widzi konsument na sklepowej półce.

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 13:36