Główny Lekarz Weterynarii w komunikacie poinformował, że aktualnie Kanada zezwala na import produktów mięsnych wieprzowych poddanych obróbce termicznej bez dodatkowych restrykcji związanych z ASF.
W przypadku mięsa wieprzowego i produktów niepoddanych obróbce cieplnej dopuszczony jest import z zakładów położonych w strefie wolnej od ASF lub strefie ochronnej, pod warunkiem że mięso wysyłane do Kanady jest pozyskiwane ze świń pochodzących ze strefy wolnej. Dodatkowo CFIA nie zezwala na ubój, przetwarzanie lub obsługę świń pochodzących ze strefy zagrożenia w zakładach zatwierdzonych na Kanadę.Najnowsze wymagania kanadyjskie zostały złagodzone w stosunku do pierwotnie proponowanych. Pismem z dnia 5 listopada 2018 r. CFIA zażądała, aby z eksportu wyłączone były zakłady, które ubijają i/lub przetwarzają świnie pochodzące ze strefy objętej ograniczeniami i ze strefy zagrożenia, nawet jeżeli mięso z tych świń nie jest wysyłane do Kanady. W wyniku intensywnych działań Głównego Lekarza Weterynarii, w tym organizacji wideokonferencji ze stroną kanadyjską, zaangażowania Komisji Europejskiej, aktualne ograniczenia są możliwe do poświadczania.
Z uwagi na fakt, iż CFIA wymaga poświadczania spełniania dodatkowych warunków przez przesyłki mięsa wieprzowego z Polski, Główny Inspektorat Weterynarii uzgodni w najbliższym czasie treść załącznika do świadectwa TRACES, zawierającego gwarancje dla strony kanadyjskiej.
dkol na podst. wetgiw.gov.pl