Wycinanie stad świń w Niemczech skutkuje zdecydowanym spadkiem liczby ubojów w tym kraju. Negatywny trend w uboju trzody chlewnej w Niemczech utrzymuje się. W październiku br. wyprodukowano o ponad 10% mniej wieprzowiny niż w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego w październiku w lokalnych rzeźniach ubito ok. 3,80 mln świń. To o 445 100 mniej zwierząt, czyli o 10,5%, niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. We wrześniu spadek wyniósł 10,3%, a w sierpniu 7,1%.
Trend spadkowy widoczny jest również w bilansie za pierwsze dziesięć miesięcy 2022 r. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego od stycznia do października w Niemczech ubito łącznie 39,13 mln świń. Oznacza to minus 3,95 mln zwierząt, czyli 9,2% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Masy ubojowe były poniżej średniej w tym okresie oceny. W związku z tym produkcja wieprzowiny spadła nawet o 9,8% do prawie 3,73 mln ton w pierwszych dziesięciu miesiącach tego roku.
Po raz pierwszy od lat odnotowano niewielki wzrost liczby świń ubitych z zagranicy. Od stycznia do października sprowadzono z zagranicy 996,6 tys. tuczników rzeźnych, co oznacza wzrost o ok. 2%.
Źródło: SUS