USA szykują się do ekspansji
Luka powstała na chińskim rynku z powodu blokady importu z Niemiec otwiera szerzej drzwi dla amerykańskiego mięsa. USA już eksportują wieprzowinę do 100 krajów. W zeszłym roku za granicę sprzedały 1,77 mln t wieprzowiny o wartości 4,6 mld dolarów, z czego eksport do Kraju Środka osiągnął wartość 1,5 mld i stanowił 36% handlu.Justin Sherrard, analityk z Rabobank, przypuszcza, że chiński import wieprzowiny z Niemiec zostanie zastąpiony importem z USA, Kanady, Hiszpanii i Brazylii. Z kolei Joe Schuele z Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF) dodaje, że Stany Zjednoczone powinny być dobrze przygotowane do sprzedaży większej ilości wieprzowiny w ciągu ostatnich 4 miesięcy tego roku, czy to do Chin, czy na inne rynki.
– Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to elementy, które niechętni...