Wśród tych towarów dominowały głównie podroby i tłuszcze (ogółem 878 tys. ton), a także mięso mrożone (w ilości 832 tys. ton) – tych wysłano odpowiednio o 7% i 5% więcej niż w tym samym okresie 2014 r – informuje FAMMU/FAPA. Jednak najszybciej rósł procentowy udział dostaw świeżego mięsa. Tutaj odnotowano wzrost o 38% (do 83 tys. ton). Mniejszym powodzeniem natomiast cieszyły się kiełbasy i przetwory wieprzowe (-10% do 114 tys. ton), a także żywiec (spadek o 30%, do 17 tys. ton).
Unijne mięso wieprzowe było eksportowane głównie do Chin, Japonii, Hongkongu, Korei Płd. i Filipin. Chiny i Hongkong kupowały głównie podroby wieprzowe, sprzedaż tychże zwiększyła się odpowiednio o 38% i 36%. Warto tutaj zwrócić uwagę, że Chiny w sumie kupiły 63% unijnego eksportu podrobów wieprzowych. Takie wzrost był możliwy dzięki temu, że w Chinach w znaczącym stopniu było zredukowane pogłowie trzody chlewnej i także dzięki konkurencyjności unijnego mięsa z uwagi na niższe ceny. Koreańczycy najchętniej kupowali mięso mrożone. Sprzedaż w ten rejon świata była podsycana dodatkowo krajowymi deficytami wieprzowiny, powstałymi w wyniku epidemii pryszczycy.
Wśród unijnych dostawców wieprzowiny na rynki krajów trzecich w omawianym czasie dominowały przede wszystkim Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Oprac. ag
Fot. A. Kurek