Zatrudnia bezpośrednio 300 tys. pracowników i około miliona osób powiązanych pośrednio z branżą. Aż 70% produkcji trzody chlewnej to firmy zintegrowane, 20% zrzeszenia producentów i jedynie 10% niezależni hodowcy. Hiszpania w ostatnich 20 latach przestała być krajem wyłącznie importującym wieprzowinę, stając się jej poważnym eksporterem, osiągając 170% samozaopatrzenia rynku krajowego w roku 2017.
Powodem tej przemiany były:
- Zmiany prawne: W celu ochrony środowiska, kontroli zdrowia i bezpieczeństwa żywności (po zwalczeniu ASF w latach 90.), ograniczona została maks. wielkość fermy, zwiększona minimalna odległość między gospodarstwami, a także zaostrzono wymogi środowiskowe.
- Lepsza wydajność produkcji: Hiszpania jest importerem zbóż (30–50% rocznie), co zmusza ją do przyjęcia technologii żywieniowych optymalnie wykorzystujących pasze i najbardziej wydajnego modelu produkcji.
- Przemysł spożywczy: Fermy stosują najnowsze rozwiązania technologiczne, by zapewnić produkt wysokiej jakości, o właściwym okresie przydatności do spożycia, a przede wszystkim bezpieczeństwo żywności, czego szczególnie poszukują kraje importujące mięso.