
Wraz ze spadkiem liczby ferm trzody chlewnej zmniejszyła się również liczba świń, o prawie 319 tys. do 11,95 mln sztuk. Przy spadku o ponad 18 tys. zwierząt liczba macior gwałtownie spadła do nieco ponad 870 000 sztuk.
Według Hoste’a, wpływ zmian strukturalnych bardzo dobrze widać również w średniej wielkości hodowli. W ubiegłym roku przeciętne gospodarstwo hodowało 3360 świń. To o kolejne 300 zwierząt więcej niż w 2019 roku. W szczególności mniejsi rolnicy wycofują się z produkcji, dlatego tylko 950 gospodarstw miało ostatnio mniej niż 500 świń. Grupa hodowców trzody chlewnej utrzymująca od 500 do 2000 świń obejmowała 1035 gospodarstw.
W związku z kosztownym wdrożeniem nowych przepisów środowiskowych, ekonomista Robert Hoste zakłada, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat grupa gospodarstw liczących mniej niż 2000 świń zmniejszy się jeszcze bardziej.
Źródło: www.susonline.de