Wiodącym odbiorcą holenderskiej wieprzowiny nadal pozostała UE, jednak jej udział w eksporcie zmniejszył się o 2% w stosunku do 2014 r. i wyniósł 79%. Jeśli chodzi o handel z krajami unijnymi, najważniejszym rynkiem zbytu dla wieprzowiny z Holandii były Włochy (17% udziału w całkowitym wywozie), w dalszej kolejności były nim: Niemcy, Grecja i Wielka Brytania. Jednak wzrost eksportu do krajów trzecich był znacznie wyższy (+19%) niż do państw członkowskich UE (+5%). Ponad sześciokrotny wzrost wywozu wieprzowiny z Holandii zanotowano w przypadku eksportu do Chin. Zwiększone były także dostawy do Korei Płd. (+45%) i Australii (+34%), obniżyły się natomiast wysyłki do Japonii.
Ogółem eksport żywca wieprzowego z Holandii w pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. był o 36% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 215 tys. ton. Przyczynił się do tego wzrost ubojów trzody na rynku krajowym. dj, ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Holandia zwiększa wysyłki wieprzowiny do krajów trzecich
W pierwszych trzech kwartałach 2015 r. eksport wieprzowiny z Holandii (mięso schłodzone i mrożone) wzrósł w skali roku o 8%, osiągając poziom 638,7 tys. ton. Mimo to średnia cena jednostkowa wysyłek była o 11% niższa w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r. A zatem całkowita wartość eksportu zmalała o 4%, plasując się na poziomie 1,19 mld euro.