StoryEditor

Ile za świnię?

 Czy zastanawialiście się kiedyś Państwo, za ile sprzedawane są Wasze tuczniki w postaci pozyskanego mięsa i wyrobów? Specjalnie dla naszych czytelników – producentów świń sprawdziliśmy ile faktycznie wart jest tucznik w sprzedaży detalicznej.
21.10.2015., 13:10h

Prześledziliśmy drogę od zakupu żywca, przez zakłady mięsne do sprzedaży w sklepach mięsa i gotowych wyrobów. Przeanalizowaliśmy wartość poszczególnych elementów tuszy i wytworzonych z nich wyrobów. Z jednego tucznika ważącego 115 kg udało nam się uzyskać 87 kg świeżego mięsa lub ok. 56 kg wyrobów wędliniarskich.

Już w listopadowym wydaniu „top świnie będziecie Państwo mogli przeczytać jaka jest ich wartość w sprzedaży detalicznej. aku

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 19:59