
Inwestycja w Zalesiu pozwala rozwijać firmie własną hodowlę trzody chlewnej, a tym samym współpracę z rolnikami z programu Gobarto 500, do których trafiają zwierzęta.
Warta prawie 100 mln zł inwestycja ogrzewana jest wyłączenie za pomocą zielonej energii, ponieważ obiekty hodowlane zostały połączone z biogazownią. To do niej trafia gnojowica, z której następnie powstaje metan. Zasila on silniki kogeneracyjne wytwarzające energię elektryczną i cieplną.
W Zalesiu wykorzystywane są wyłącznie wodne instalacje grzewcze. Wszystkie obiekty inwentarskie zostały wyposażone w system wentylacji mechanicznej, opartej na sterowanych czujnikami temperatur wlotach powietrza i kominach wentylacyjnych z regulowanymi elektronicznie przepustnicami. Umożliwiają one płynną regulację przepływu powietrza przez komin.
Największą innowacją technologiczną jest indywidualny system żywienia loch – tzw. Easy Slider. Jego zastosowanie jest możliwe dzięki wyposażeniu wszystkich loch w specjalne chipy.
Autor: dr Mariusz Drożdż
