StoryEditor

Jak zwiększyć wydajność? Konferencja w Karpaczu

W Karpaczu rozpoczęła się III Międzynarodowa Konferencja techniczno-naukowa pt. „Jak zwiększyć wydajność w produkcji trzody chlewnej”.
09.12.2016., 12:12h

W sumie w konferencji bierze udział około 70 ferm zajmujących się profesjonalną produkcją trzody chlewnej.

Po inauguracyjnym wystąpieniu Chrisa Rigby z UK (AB Agri), który mówił m.in. o tym, że w Europie mamy ok. 10 mln loch. Pogłowie zwiększyło się o około 4% w porównaniu z wynikiem ubiegłorocznym.  W trakcie wystąpienia wspomniał, że w ciągu ostatnich 10 lat Rosja podwoiła swoją produkcję mięsa wieprzowego z 1300 tys. t w 2005 r. do 2615 w 2015 r. W tej chwili Europa, zaraz po Chinach, jest drugim największym producentem wieprzowiny. Wysokość produkcji europejskiego mięsa wieprzowego wyniosła 23,3 mln t.

Następnie głos zabrała dr Agata Wieśniuk z GIW w Warszawie, która mówiła o aktualnej sytuacji związanej a ASF w kraju.

W trakcie konferencji będą także poruszane m.in. takie tematy jak:

  • „Wpływ niskiej toksyczności na efektywność produkcji trzody chlewnej w Polsce” – dr Radka Barutava
  • „Kierunki nowych badań w żywieniu prosiąt pod kątem zachodzących zmian w ich odchowie” dr Ian Wellock
  • „Bioagra – Nowe surowce paszowe możliwością obniżenia kosztów produkcji” – Marek Mruk
  • „Żywienie loch w kontekście coraz wyższej masy odsadzanego miotu”  - dr Phil Boyd oraz inne ciekawe prelekcje.


Partnerem medialnym konferencji jest miesięcznik „top agrar Polska” oraz portal topagrar.pl.   ak, ag

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 18:27