– Naszym celem jest utrzymanie proporcji 50% z wolnego rynku i 50% z kontraktów w zaopatrzeniu się w surowiec wieprzowy – mówi Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods, zakładów wchodzących w skład koncernu Smithfield Foods.
Jak firma poradziła sobie w ostatnich latach, jakie są wyzwania i przyszłość branży? Jak zabezpiecza sobie surowiec w czasach, gdy rolnicy lawinowo rezygnują z produkcji świń? Obejrzyj wywiad.
pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
StoryEditor
Jakie wyzwania ma przed sobą największy koncern mięsny w Polsce? Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods
Połowa ubijanych w zakładach Animex tuczników pochodzi z tuczu kontraktowego. Firma współpracuje obecnie z 4 tys. rolników, dodatkowo Agri Plus kooperuje z ponad tysiącem hodowców, którzy dysponują 1,5 mln miejsc tuczu oraz posiadają blisko 93,5 tys. macior.