Kastracja knurków jest rutynowo wykonywanym zabiegiem. Ze względu na to, że jest to ingerencja chirurgiczna należy bezwględnie przestrzegać zasad higieny – pozwoli to ograniczyć zakażenia rany pooperacyjnej. Najczęstszymi powikłaniami po zainfekowaniu ran pokastracyjnych jest m.in. streptokokoza.
Już we wrześniowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" wraz ze specjalistą chorób trzody chlewnej – Witoldem Kukiełą z Wyborowa w powiecie łowickim podpowiadamy jak prawidłowo kastrować knurki.
Lekarz zwraca szczególną uwagę na przygotowanie przed przystąpieniem do pracy wszystkich niezbędnych narzędzi: skalpela, emaskulatora, środków dezynfekcyjnych oraz na prawidłowe odkażenia pola zabiegowego. Dopiero wówczas przystępuje do nacinania moszny.
W najnowszym wydaniu "top świnie" przeczytacie też o metodzie kastracji "bez osłonek".
Warto przypomnieć, że bez podania środków znieczulających zabieg ten można wykonywać jedynie do 7. dnia życia prosiąt! W Polsce mogą go wykonywać lekarze i technicy weterynarii.
Zapraszamy do lektury. aku
StoryEditor
Kastracja od A do Z
Produkujesz prosięta? Ten temat jest dla ciebie. Zobacz jak prawidłowo i higienicznie kastrować knurki.