StoryEditor

Kastracja od A do Z

Produkujesz prosięta? Ten temat jest dla ciebie. Zobacz jak prawidłowo i higienicznie kastrować knurki.
24.08.2017., 12:08h
Kastracja knurków jest rutynowo wykonywanym zabiegiem. Ze względu na to, że jest to ingerencja chirurgiczna należy bezwględnie przestrzegać zasad higieny – pozwoli to ograniczyć zakażenia rany pooperacyjnej. Najczęstszymi powikłaniami po zainfekowaniu ran pokastracyjnych jest m.in. streptokokoza.
Już we wrześniowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" wraz ze specjalistą chorób trzody chlewnej – Witoldem Kukiełą z Wyborowa w powiecie łowickim podpowiadamy jak prawidłowo kastrować knurki.
Lekarz zwraca szczególną uwagę na przygotowanie przed przystąpieniem do pracy wszystkich niezbędnych narzędzi: skalpela, emaskulatora, środków dezynfekcyjnych oraz na prawidłowe odkażenia pola zabiegowego. Dopiero wówczas przystępuje do nacinania moszny.
W najnowszym wydaniu "top świnie" przeczytacie też o metodzie kastracji "bez osłonek".

Warto przypomnieć, że bez podania środków znieczulających zabieg ten można wykonywać jedynie do 7. dnia życia prosiąt! W Polsce mogą go wykonywać lekarze i technicy weterynarii. 
Zapraszamy do lektury.  aku
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 20:00