
Bydgoska policja postawiła zarzuty dotyczące działalności gospodarczej prowadzonej bez należytego zezwolenia, polegającej na uboju świń, rozbiórce tusz oraz wprowadzaniu do obrotu produktów z nich pochodzących dwóm zatrzymanym osobom. Z ustaleń służb dochodzeniowych wynika, że działalność odbywała się niezgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi i trwała od października 2013 r. do grudnia 2016 r. Po sprawdzeniu zatrzymanych okazało się, że w 2014 r. byli oni już karani za podobne przestępstwo.
Zgodnie z orzeczeniem Sądu Okręgowegow Bydgoszczy osoby te maj zakaz prowadznia działalności gospodarczej w zakresie uboju i przetwórstwa mięsa z uwagi na niedostateczną inferstrukturę, uchybienia techniczne i zaniedbania higieniczno-sanitarne.
Obecnie, zgodnie z Ustawą z dn. 16.12.2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego zatrzymanym grozi kara pozbawienia wolności do roku. aku
Fot. KWP w Bydgoszczy