Ta kooperacja ma pomóc ocenić, rozwinąć i skomercjalizować cechę hodowlaną tak, żeby dotarła do wszystkich producentów świń na świecie.
Uniknąć koniecznego
Prosięta płci męskiej są rutynowo kastrowane na całym świecie żeby zapewnić dobrą jakość mięsa. Dzięki temu mięso zwierzęcia pozbywa się knurzego, nieprzyjemnego zapachu i przykrego smaku, który obniża wartość produktów wieprzowych na rynku. Dotychczas w branży stosuje się chirurgiczne i chemiczne metody kastracji, które naruszają dobrostan zwierząt i powodują ryzyko dla ich zdrowia.
Naukowcy z Recombinetics doszli do precyzyjnej metody hodowlanej, dzięki której starsze nawet osobniki nie osiągają fazy dojrzewania płciowego. W takim wypadku kastracja jest niepotrzebna. Aby być pewnym, jak takie zwierzęta się rozwijają, specjaliści muszą ustalić jakość mięśni, współczynnik przyswajania paszy a także najlepsze środowisko do utrzymywania zmodyfikowanych świń.
Jak mówi prezes Recombinetics, Tammy Lee Stanoch, całe przedsięwzięcie ma na calu poprawę dobrostanu zwierząt.
– Od wyprodukowania naturalnie bezrogich krów, poprzez świnie niewymagające kastracji, udowadniamy, że możemy, opierając się na nauce, przyczynić się do poprawy zdrowia zwierząt – twierdzi Stanoch – Dzięki współpracy będziemy mogli skomercjalizować tę cechę hodowlaną na całym rynku wieprzowiny.
Tom Rathje, dyrektor techniczny DNA Genetics, dodaje, że techniki genetyczne, których używają naukowcy, przyczynią się nie zdrowiu zwierząt, ale także opłacalności produkcji.
W grudniu 2017 r. amerykańska Fundacja Badań dla Żywności i Rolnictwa (FFAR) nagrodziła Recombinetics 500 tysiącami dolarów za użycie nowoczesnych technik genetycznych w hodowli świń tak, by wyeliminować problem kastracji. Projekt zyskał też inne dofinansowania.
al na podst. Pig Site
fot. Sierszeńska