StoryEditor

Konsolidacje w unijnej branży mięsnej

W Unii Europejskiej doszło do kolejnych konsolidacji w branży przetwórstwa mięsa wieprzowego. Na połączenie swoich sił zdecydowali się kluczowi gracze na rynku belgijskim i duńskim.
15.04.2015., 10:04h

W Belgii pod koniec marca na wspólne działanie i zwiększenie skali przetwórstwa zdecydowały się firmy Westvlees i Covalis. Pierwsza z nich posiada moc przetwórczą na poziomie ok. 2 mln ton rocznie, druga zaś przerabia w ciągu roku ok. 2,2 mln ton mięsa wieprzowego. Westvlees ok. 45 proc. swojej produkcji kieruje poza rynki unijne, głównie do Chin. Natomiast Covalis aż 60 proc. wysyła na eksport do Azji (Chiny, Tajlandia, Filipiny) oraz do Afryki. Połączenie obu koncernów pozwoli na zwiększenie eksportu wieprzowiny poza rynki unijne, co w związku z trudną wewnętrzną sytuacją na rynku mięsa będzie skutecznym sposobem na przetrwanie i wzmocnienie pozycji w branży przetwórczej.

Podobna konsolidacja miała miejsce w tym samym czasie w Danii. tamtejszy gigant w sektorze przetwórstwa wieprzowiny - Danish Crown - połączył siły z inną, liczącą się na duńskim rynku firmą Tican. Jednak szczegóły tej transakcji nie są jeszcze znane. Przypomnijmy, że koncern Danish Crown jest właścicielem pakietu większościowego polskich zakładów mięsnych w Sokołowie. bcz

Źródło: BGŻ

Fot. Janusz

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 04:02