W Belgii pod koniec marca na wspólne działanie i zwiększenie skali przetwórstwa zdecydowały się firmy Westvlees i Covalis. Pierwsza z nich posiada moc przetwórczą na poziomie ok. 2 mln ton rocznie, druga zaś przerabia w ciągu roku ok. 2,2 mln ton mięsa wieprzowego. Westvlees ok. 45 proc. swojej produkcji kieruje poza rynki unijne, głównie do Chin. Natomiast Covalis aż 60 proc. wysyła na eksport do Azji (Chiny, Tajlandia, Filipiny) oraz do Afryki. Połączenie obu koncernów pozwoli na zwiększenie eksportu wieprzowiny poza rynki unijne, co w związku z trudną wewnętrzną sytuacją na rynku mięsa będzie skutecznym sposobem na przetrwanie i wzmocnienie pozycji w branży przetwórczej.
Podobna konsolidacja miała miejsce w tym samym czasie w Danii. tamtejszy gigant w sektorze przetwórstwa wieprzowiny - Danish Crown - połączył siły z inną, liczącą się na duńskim rynku firmą Tican. Jednak szczegóły tej transakcji nie są jeszcze znane. Przypomnijmy, że koncern Danish Crown jest właścicielem pakietu większościowego polskich zakładów mięsnych w Sokołowie. bcz
Źródło: BGŻ
Fot. Janusz